Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie z kremem malinowym

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie z kremem malinowym
Autor Weronika Mazurek
Weronika Mazurek17.02.2024 | 8 min.

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie z kremem malinowym to wyjątkowy deser, który zachwyci wszystkich słodkojedów. Składa się z kilku elementów - puszystego biszkoptu kakaowego, kremowego sernika, chrupiącej galaretki truskawkowej oraz lekkiego kremu z nutą malin. Połączenie tych składników daje niezwykły efekt smakowy i wizualny. Przygotowanie tego deseru wymaga wprawy i dokładności na każdym etapie, ale końcowy rezultat jest tego wart. Jeśli chcesz zaimponować gościom wyjątkowym daniem, koniecznie wypróbuj ten wykwintny słodki specjał.

Przygotowanie biszkoptu kakaowego

Aby przygotować wyśmienity biszkopt kakaowy, niezbędne składniki to: białka jajek, cukier, żółtka jajek, mąka pszenna, proszek do pieczenia oraz kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie po kolei dodajemy żółtka, cały czas miksując. Do masy wbijamy ostrożnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. Studzony biszkopt kakaowy przekrawamy na dwie części, które posłużą jako podstawa ciasta.

Wybór foremki

Do przygotowania biszkoptu w tym przepisie idealnie nadaje się prostokątna blaszka o wymiarach 22 x 37 cm. Dzięki temu uzyskamy dwa płaskie blaty o odpowiednich rozmiarach do ułożenia pozostałych warstw ciasta.

Przygotowanie kremu z nutą malinową

Krem malinowy to kluczowy element tego wykwintnego deseru. Aby go przygotować, składniki potrzebne to: mleko, budyń śmietankowy, masło, cukier puder, nalewka malinowa. Mleko zagotowujemy z budyniem. Po zgęstnieniu odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając na zmianę porcjami wystudzony budyń. Na koniec dodajemy nalewkę malinową i miksujemy.

Tak przygotowany aromatyczny krem malinowy idealnie komponuje się z puszystym biszkoptem i jedwabistym sernikiem. Jego chłodna, aksamitna konsystencja i smak malin doskonale równoważą słodycz pozostałych składników.

Opcjonalne składniki

Do kremu malinowego oprócz podstawowych składników można dodać także:

  • garść świeżych malin dla wzmocnienia smaku i aromatu
  • likier malinowy zamiast nalewki dla nadania kremowi alkoholowego charakteru

Czytaj więcej: Babeczki z dekoracją kwiatową na łące - przepis i inspiracje

Upieczenie sernika na kruchym spodzie

Aby upieczyć pyszny sernik, niezbędne są: ser biały, jaja, cukier, masło, proszek do pieczenia, budyń śmietankowy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami jajek, dodajemy ser i proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z masą serową.

Masę serową wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie w lodówce. Idealnie komponuje się konsystencją z aksamitnym kremem malinowym i chrupiącą galaretką.

Składnik Ilość
ser biały 500 g
jaja 4 sztuki
cukier 200 g
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 2 opakowania

Przygotowanie galaretki truskawkowej

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie z kremem malinowym

Galaretka z kawałkami truskawek to świetny dodatek do sernika, który wzbogaci go o owocowy akcent. Do przygotowania galaretki potrzebne składniki to: dojrzałe truskawki, galaretka truskawkowa lub neutralna, woda. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w kostkę.

Galaretkę rozpuszczamy w wrzącej wodzie, studzimy. Gdy zacznie tężeć, dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy. Tak przygotowaną galaretkę wylewamy na wcześniej przygotowane biszkopty z sernikiem i kremem.

Połączenie składników w deser

Aby połączyć wszystkie elementy w jeden piękny i smaczny deser, układamy składniki warstwowo. Na spód kładziemy jeden blat biszkoptu kakaowego. Posmarowujemy go 1/3 kremu malinowego. Na krem układamy schłodzony sernik i smarujemy go także 1/3 kremu.

Z wierzchu wylewamy przygotowaną wcześniej galaretkę truskawkową, która stygnąc wiąże całość. Na galaretkę kładziemy drugi blat biszkoptu posmarowany pozostałą częścią kremu malinowego.

Dekoracja ciasta polewą i posypką

Ostatnim krokiem jest dekoracja gotowego ciasta. Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem, tworząc gładką polewę. Polewamy nią wierzch ciasta, a następnie posypujemy ulubioną posypką, np. z płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia polewy. Po wyjęciu prezentuje się przepięknie i zachwyca smakiem.

Przygotowanie biszkoptu kakaowego

Aby przygotować wyśmienity biszkopt kakaowy, niezbędne składniki to: białka jajek, cukier, żółtka jajek, mąka pszenna, proszek do pieczenia oraz kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie po kolei dodajemy żółtka, cały czas miksując. Do masy wbijamy ostrożnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. Studzony biszkopt kakaowy przekrawamy na dwie części, które posłużą jako podstawa ciasta.

Wybór foremki

Do przygotowania biszkoptu w tym przepisie idealnie nadaje się prostokątna blaszka o wymiarach 22 x 37 cm. Dzięki temu uzyskamy dwa płaskie blaty o odpowiednich rozmiarach do ułożenia pozostałych warstw ciasta.

Przygotowanie kremu z nutą malinową

Krem malinowy to kluczowy element tego wykwintnego deseru. Aby go przygotować, składniki potrzebne to: mleko, budyń śmietankowy, masło, cukier puder, nalewka malinowa. Mleko zagotowujemy z budyniem. Po zgęstnieniu odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając na zmianę porcjami wystudzony budyń. Na koniec dodajemy nalewkę malinową i miksujemy. Tak przygotowany aromatyczny krem malinowy idealnie komponuje się z puszystym biszkoptem i jedwabistym sernikiem. Jego chłodna, aksamitna konsystencja i smak malin doskonale równoważą słodycz pozostałych składników.

Opcjonalne składniki

Do kremu malinowego oprócz podstawowych składników można dodać także:

  • garść świeżych malin dla wzmocnienia smaku i aromatu
  • likier malinowy zamiast nalewki dla nadania kremowi alkoholowego charakteru

Upieczenie sernika na kruchym spodzie

Aby upieczyć pyszny sernik, niezbędne są: ser biały, jaja, cukier, masło, proszek do pieczenia, budyń śmietankowy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami jajek, dodajemy ser i proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z masą serową. Masę serową wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie w lodówce. Idealnie komponuje się konsystencją z aksamitnym kremem malinowym i chrupiącą galaretką.

Składnik Ilość
ser biały 500 g
jaja 4 sztuki
cukier 200 g
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 2 opakowania

Przygotowanie galaretki truskawkowej

Galaretka z kawałkami truskawek to świetny dodatek do sernika, który wzbogaci go o owocowy akcent. Do przygotowania galaretki potrzebne składniki to: dojrzałe truskawki, galaretka truskawkowa lub neutralna, woda. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w kostkę. Galaretkę rozpuszczamy w wrzącej wodzie, studzimy. Gdy zacznie tężeć, dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy. Tak przygotowaną galaretkę wylewamy na wcześniej przygotowane biszkopty z sernikiem i kremem.

Połączenie składników w deser

Aby połączyć wszystkie elementy w jeden piękny i smaczny deser, układamy składniki warstwowo. Na spód kładziemy jeden blat biszkoptu kakaowego. Posmarowujemy go 1/3 kremu malinowego. Na krem układamy schłodzony sernik i smarujemy go także 1/3 kremu. Z wierzchu wylewamy przygotowaną wcześniej galaretkę truskawkową, która stygnąc wiąże całość. Na galaretkę kładziemy drugi blat biszkoptu posmarowany pozostałą częścią kremu malinowego.

Dekoracja ciasta polewą i posypką

Ostatnim krokiem jest dekoracja gotowego ciasta. Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem, tworząc gładką polewę. Polewamy nią wierzch ciasta, a następnie posypujemy ulubioną posypką, np. z płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia polewy. Po wyjęciu prezentuje się przepięknie i zachwyca smakiem.

Podsumowanie

Przedstawiony w artykule przepis na wykwintny deser z sernikiem, truskawkami i kremem malinowym w biszkopcie kakaowym to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie aksamitnego sernika, chrupiącej galaretki, puszystego biszkoptu i delikatnego kremu daje niezwykły efekt smakowy. Przygotowanie tego wyjątkowego deseru wymaga wprawy i dokładności na każdym etapie, ale z pewnością jest tego warte.

W podsumowaniu warto zwrócić uwagę, że do wykonania tego wykwintnego ciasta niezbędne są takie składniki jak: sernik, świeże truskawki, kakao do biszkoptu, maliny do kremu i wiele innych. Łącząc je odpowiednio, otrzymamy piękny, a przede wszystkim wyborny deser, który na długo zapadnie w pamięci naszych gości.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Podwójny wózek dla starszego i młodszego dziecka - jaki wybrać, by najlepiej spełniał potrzeby?
  2. Ewela90: Opinie, Recenzje, i Porady Dla Polskich Użytkowników
  3. Hotel Primavera Jastrzębia Góra nad morzem - opinie, pokoje, Spa
  4. Prezent dla młodej mamy - co kupić świeżo upieczonej mamie? Najlepsze pomysły
  5. Babcia Tereska - Historia, życie i mądrość
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Weronika Mazurek
Weronika Mazurek

Interesuję się szeroką gamą tematów – od filmów i seriali, przez porady dotyczące urządzania domu, po nowinki z branży budowlanej. Dzielę się na blogu moją wiedzą z tych dziedzin.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły