Tradycyjny przepis na miodowiec: prosty i pyszny sposób przygotowania

Tradycyjny przepis na miodowiec: prosty i pyszny sposób przygotowania
Autor Kuba Pawlak
Kuba Pawlak04.03.2024 | 5 min.

Miodowiec to tradycyjne polskie ciasto, które podbije podniebienia wszystkich słodkojedzonych. Ten przepis na miodowiec to kwintesencja prostego i pysznego wypieku - kruche ciasto miodowe przełożone masami owocowymi i budyniem, przykryte pyszną czekoladową polewą. Przygotowanie tego wyjątkowego deseru nie jest skomplikowane, a efekt zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku i wypieczenia tradycyjnego, idealnego miodowca!

Składniki na kruche ciasto miodowe

Aby przygotować kruche ciasto miodowe, które będzie podstawą całego miodowca, potrzebne będą następujące składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki miodu (najlepiej lipowego lub akacjowego)
  • 1 jajko

Mąka, cukier puder, sól i masło to klasyczne składniki na kruche ciasto. Kluczowym dodatkiem jest w tym przypadku miód, który nadaje ciastu wyjątkowy, słodki smak. Najlepiej sprawdzi się miód lipowy lub akacjowy.

Mieszanie składników na ciasto

Aby połączyć wszystkie składniki, należy przesiać mąkę z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać zimne pokrojone masło, miód i szybko zagnieść ciasto. Ciasto musi być dobrze schłodzone, aby kruche się udało. Pod koniec można dodać jajko i wyrobić elastyczne ciasto.

Jak upiec dwa placki miodowe na spód

Z przygotowanego ciasta miodowego formujemy dwie kulki. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm i kładziemy na papier do pieczenia w kwadratowej formie o boku 24 cm.

Placek miodowy pieczemy przez około 13 minut w 180 stopniach do uzyskania złocistego koloru. Tak samo postępujemy z drugim plackiem. Po ostudzeniu będą one stanowić spód i wierzch miodowca.

Placki miodowe mają bardzo delikatną strukturę, więc przy obróbce należy zachować ostrożność, by nie popękały.

Czytaj więcej:Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie z kremem malinowym

Przygotowanie budyniu śmietankowego

Budyń będzie jedną z warstw nadzienia w miodowcu. Do przygotowania budyniu potrzebne będą:

  • 0,5 l mleka
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 40 g mąki
  • 250 g masła

Najpierw zagotowujemy 0,5 l mleka z masłem. W oddzielnej misce rozprowadzamy żółtka z cukrem i mąką. Następnie wlewamy mieszankę żółtek do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń studzimy.

Podział budyniu na dwie części

Budyń dzielimy na dwie równe porcje. Jedną część rozsmarowujemy na upieczony placek miodowy. Całość odkładamy do lodówki, aby budyń stężał. Druga część posłuży do przygotowania wierzchniej warstwy ciasta.

Ugotowanie zielonej masy jabłkowej

Zdjęcie Tradycyjny przepis na miodowiec: prosty i pyszny sposób przygotowania

Zielona masa jabłkowa będzie jedną z warstw nadzienia miodowca. Potrzebne składniki to:

500 g jabłek 4 łyżki wody 2 opakowania galaretki w proszku o smaku jabłkowym

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i dusimy na patelni z odrobiną wody do miękkości. Następnie dodajemy proszek do galaretki i mieszamy. Masę odstawiamy do stężenia, a następnie rozsmarowujemy na zastygnięty już budyń.

Jak upiec biszkopt na ciasto

Kolejnym elementem ciasta będzie biszkopt, który dodatkowo połączy wszystkie warstwy. Składniki na biszkopt to:

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Następnie delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami z proszkiem i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 22 minuty w 170 stopniach.

Przygotowanie czerwonej masy jabłkowej

Czerwona masa jabłkowa przygotowywana jest analogicznie do zielonej, z tą różnicą, że używamy galaretki wiśniowej lub truskawkowej nadającej charakterystyczny kolor. Składniki to te same co wcześniej:

  • 500 g jabłek
  • 4 łyżki wody
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej w proszku

Upieczony biszkopt wykładamy na stężałą zieloną masę jabłkową. Na biszkopt nakładamy czerwoną masę i wyrównujemy. Całość odkładamy ponownie do lodówki.

Jak zrobić polewę czekoladową

Ostatnim elementem miodowca będzie smaczna czekoladowa polewa. Składniki na polewę to:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę zagotowujemy z masłem i czekoladą, ciągle mieszając. Dodajemy cukier puder. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji polewy. Studzimy do temperatury pokojowej i rozlewamy na wierzch ciasta, które możemy jeszcze udekorować np. orzechami lub bakaliami.

Tradycyjny miodowiec gotowy! Smacznego!

Podsumowanie

Przedstawiony w artykule przepis na tradycyjny polski miodowiec to propozycja na wyjątkowy i smaczny deser, który zachwyci każdego słodkojada. Krok po kroku dowiedzieliśmy się, jak przygotować kruche ciasto miodowe, biszkopt, budyń śmietankowy oraz kolorowe masy jabłkowe. Te elementy razem tworzą apetyczny tort, polany pyszną czekoladową polewą. Miód użyty w cieście nadaje mu wyjątkowy, słodki smak i aromat.

Przepis na ten tradycyjny wypiek - miodowiec - wydaje się pracochłonny, jednak każdy kto lubi gotować, sobie z nim poradzi. Efekt końcowy w postaci pięknego, smacznego tortu w pełni wynagrodzi trud włożony w jego przygotowanie. Gorąco polecamy spróbować swoich sił w pieczeniu tego wyśmienitego deseru!

5 Podobnych Artykułów:

  1. Podwójny wózek dla starszego i młodszego dziecka - jaki wybrać, by najlepiej spełniał potrzeby?
  2. Ewela90: Opinie, Recenzje, i Porady Dla Polskich Użytkowników
  3. Hotel Primavera Jastrzębia Góra nad morzem - opinie, pokoje, Spa
  4. Prezent dla młodej mamy - co kupić świeżo upieczonej mamie? Najlepsze pomysły
  5. Babcia Tereska - Historia, życie i mądrość
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Kuba Pawlak
Kuba Pawlak

Jestem zapalonym kinomaniakiem. Na blogu recenzuję najnowsze produkcje filmowe i serialowe. Dzielę się moimi przemyśleniami na temat fabuły, gry aktorów i realizacji.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły